ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη των τριών τμημάτων της β΄ γυμνασίου στην Πύλο. Τους μαθητές/τριες  συνόδευαν οι καθηγήτριες Ε. Ντινοπούλου, Α. Αμανατίδου, Σ. Πουλοπούλου και Α. Σαγώνα καθώς και η νοσηλεύτρια Ε. Παναγοπούλου.

Οι μαθητές/τριες στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας της α΄ γυμνασίου και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Οδύσσεια, Ιλιάδα) επισκέφτηκαν το Ανάκτορο του Νέστορα στην Χώρα της Πύλου και στη συνέχεια μετέβησαν στην Πύλο, στο Νιόκαστρο προκειμένου να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου.

Ανάκτορο του Νέστορα

Οι μαθητές με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους κ. Ε. Ντινοπούλου έκαναν στις τάξεις τους κατά το προηγούμενο διάστημα. την σχετική προεργασία μελετώντας τα ιστορικά στοιχεία του Ανακτόρου του Νέστορα. Έμαθαν ότι το Ανάκτορο του Νέστορα είναι κεντρικό μέγαρο της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής. Ότι ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και  ότι βρίσκεται στον λόφο του Επάνω Εγκλιανού. Έμαθαν ότι πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί.


Επίσης έμαθαν ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του, το 1939, ανακαλύφθηκαν πολλά καλλιτεχνικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ. Τέλος έμαθαν ότι το ανάκτορο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά τον 12ο αιώνα π.Χ., η οποία όμως κατάφερε  να διατηρήσει μία πληθώρα πήλινων πινακίδων που μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.

Δρώμενο

Πριν ξεκινήσει η περιήγησή τους στο Ανάκτορο, ομάδα μαθητών παρουσίασαν στον περίβολο του Ανακτόρου δρώμενο, βασισμένο στην ραψωδία γ΄ της Οδύσσειας στην οποία αναφέρεται η επίσκεψη του Τηλέμαχου, του γιου του Οδυσσέα, στην Πύλο και η υποδοχή του από τον μυθικό βασιλιά της Πύλου, τον Νέστορα, στο παλάτι του. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές σε συνδυασμό με την επίσκεψή τους στο Ανάκτορο, όπου είδαν από κοντά όσα είχαν μάθει θεωρητικά, βιώσαν ακόμη πιο άμεσα στην εμπειρία που τους πρόσφερε η συγκεκριμένη διδακτική επίσκεψη.


Νιόκαστρο

Στη συνέχεια η μετάβαση των μαθητών/τριών στο Νιόκαστρο της Πύλου τους έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και να θαυμάσουν θησαυρούς που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Αρκετοί από τους μαθητές/τριες είχαν «χρεωθεί» σε φωτογραφία αντικείμενα με στόχο να τα εντοπίσουν κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για αυτά τις οποίες και θα παρουσιάσουν στην τάξη.



Τέλος τις επόμενες μέρες, οι μαθητές θα συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο  αξιολόγησης της επίσκεψης ώστε να καταδειχθούν μέσα από τις προσωπικές τους εντυπώσεις και επισημάνσεις τα όσα τους πρόσφερε η εν λόγω διδακτική επίσκεψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *