Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας στο φεστιβάλ νεανικής δημιουργίας Χίου «Νέοι Ομηρίδες» – 12-15 Σεπτεμβρίου 2023

To Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας  με ομάδα μαθητών του συμμετείχε για δεύτερη φορά φέτος στο 2ο Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «Νέοι Ομηρίδες» Χίου μετά από πρόκρισή του στο διαγωνισμό που προηγήθηκε και έτσι ταξίδεψε στη Χίο στις 12 με 15 Σεπτεμβρίου 2023.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΝΕΟΙ ΟΜΗΡΙΔΕΣ»

Στόχοι του παραπάνω Προγράμματος-Φεστιβάλ είναι -σύμφωνα με τους διοργανωτές- «η συμβολή στην «Ομηρομάθεια», διά της τριβής των μαθητών και των μαθητριών με τα Ομηρικά έπη και την κληρονομιά τους, η βιωματική επαφή του μαθητικού δυναμικού με τις απαρχές τής παγκόσμιας ποιητικής δημιουργίας, η βιωματική γνώση της επίδρασης των Ομηρικών Επών, σε διεθνή εμβέλεια, η συνειδητοποίηση της παιδευτικής τους σημασίας για την κοινωνική-πολιτιστική-πολιτική παιδεία των αυριανών πολιτών, αλλά και η λειτουργία τού Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ», ως φυτωρίου ενεργών πολιτών του μέλλοντος, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν και θα καλλιεργηθούν έτσι, ώστε να γίνουν οι αυριανοί ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, σε κάθε επίπεδο».

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΡΑΥΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ» ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με βάση τα παραπάνω μία ομάδα δώδεκα μαθητών της Α΄ Λυκείου (της περσινής γ΄ γυμνασίου) μαζί με τους καθηγητές Εύη Ντινοπούλου, (φιλόλογο), Αντώνη Κουφουδάκη (μουσικό) και Ελευθερία Αγγελοπούλου (θεατρολόγο) εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιά ώστε να ολοκληρώσουν την εργασία τους, την παράσταση με τίτλο «Κραυγές γυναικών στην Ιλιάδα».

Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από την Ιλιάδα καθώς επίσης και από λογοτεχνικά έργα που επηρεάστηκαν απ’ αυτήν, η ομάδα του ΜΣΚ επιχείρησε να αναπαραστήσει με τον δικό της τρόπο σκηνές του έπους στις οποίες αναφέρονται γυναίκες είτε ως σκλάβες είτε ως βασίλισσες  και να τους δώσει φωνή (και κραυγή) για να εκφράσουν τα «πάθη» τους («κήδεα λυγρά»). Παράλληλα επιχειρήθηκε να προβληθεί ο διαρκής αγώνας των γυναικών να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους, το μικρό ή μεγαλύτερο τίμημα που συχνά καλούνται να πληρώσουν απλώς και μόνον επειδή έτυχε να γεννηθούν γυναίκες σε μια κοινωνία που παραμένει βαθιά πατριαρχική. Η παρουσίαση στηρίχτηκε στην αφήγηση, την κίνηση και την (πρωτότυπη) μουσική και τραγούδια που αποδόθηκαν  από τους συμμετέχοντες μαθητές ζωντανά με συνοδεία κιθάρας από τον καθηγητή τους Αντώνη Κουφουδάκη.(διάρκεια παράστασης: 25΄).

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Ομάδα παρουσίασε την παράστασή της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Χίο, στις 13/9/23 με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο, το «Ομήρειο» της Χίου αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια.

Οι μαθητές επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες από την παρακολούθηση των παραστάσεων αλλά και  από το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιλάμβανε, εκτός από τις παραστάσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις στο όμορφο νησί της Χίου.

Οι μαθητές της Α΄Λυκείου (περσινής γ΄ γυμνασίου) που συμμετείχαν είναι οι : Αγκάκε ΄Αρις, Γιαννακέας Αλέξανδρος, Καμπούκου ΄Εφη, Μέγγου Μελίνα, Μέγγος Στέφανος, Πετροπούλου Έρη, Μπαζιώτης Κωστής, Σπηλιάδη Θεοδώρα, Σπύρης Χρήστος, Σπυροπούλου Πέννυ, Τζηκούλη Αίγλη, Χριστοδουλοπούλου Αλεξάνδρα.

Στη συνέχεια παρατίθενται φωτογραφίες από την παράσταση. (© ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ, 2023, φωτ.: Χ. Αναστασιάδης, Μ. Ξυνταριανού).







Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *