Η πόλη μας

Καλαμάτα: Η αρχόντισσα του Μεσσηνιακού

“Τα κύματα χαϊδεύουνε την πόλη

που νωχελικά κι αργά ξαπλώνει

πάνω σε μια απαλή καμπύλη

στα πέλαγα ποιο μήνυμα θα στείλει”

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη. Με την υπέροχη, εκτεταμένη παραλία της (μήκους 4 χλμ)- όπως αναφέρεται και στο τραγούδι της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΜΣΚ- δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της να χαίρονται τα καταγάλανα νερά της όλο το χρόνο.

Η Καλαμάτα, που βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ομηρικής πόλης “Φαραί” εξελίχτηκε μετά την Τουρκοκρατία σε ένα πλούσιο αστικό κέντρο και ένα σημαντικό λιμάνι. Χάρη στην εκμετάλλευση των γόνιμων μεσσηνιακών εδαφών είναι πασίγνωστη για την παραγωγή του υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, για τις καλαματιανές ελιές αλλά και για πολλά άλλα τοπικά προϊόντα (σταφίδες, σύκα, οίνος).

Το θρυλικό μεσαιωνικό κάστρο «της πριγκίπισσας Ιζαμπώς», εποχής Φραγκοκρατίας, η πανέμορφη Παλιά Πόλη στις πρόποδες του κάστρου με τα γραφικά της σοκάκια, η Πολιούχος της πόλης Μητρόπολη Παναγίας της Υπαπαντής, το Μοναστήρι Καλογραιών με το φημισμένο εργαστήριο ύφανσης μεταξιού, και τέλος η ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων από όπου ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση του 1821, προσελκύουν πλήθος τουριστών κάθε χρόνο οι οποίοι απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές αλλά και τα ιστορικά μνημεία μίας από τις πλέον αξιαγάπητες πόλεις της Ελλάδας.