Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Στις 18/12/2023, στο πλαίσιο της συνεργασίας του σχολείου με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα –άξονας 7, αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου: Σχολείο και Κοινότητα-, οι μαθητές (-τριες) των τριών τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τους μαθητές (-τριες) συνόδευσαν οι καθηγητές (-τριες) Η. Βλαχάκης, Ν. Κάστανος, Μ. Καψάλη, Μ. Κρασοπούλου, Τ. Πουλοπούλου, Β. Σκιαδά και Ε. Τσαγκώνα. 

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου, κ. Ν. Ζαχαριάς και η επιστημονική του ομάδα ξενάγησαν τους μαθητές στους χώρους του Εργαστηρίου, έδειξαν μέρος του εξοπλισμού του και αναφέρθηκαν στο αντικείμενο της εργασίας τους και τις μεθόδους τους. Ειδικότερα τους μίλησαν για τον τρόπο εντοπισμού των αρχαιολογικών υλικών στο πεδίο (εξωτερικό χώρο), τα πλεονεκτήματα της μελέτης αυτών με ψηφιακά μέσα, τον τρόπο χρονολόγησής τους και τις εργασίες ανασύνθεσής τους. Ήταν μία πλούσια σε γνώσεις και ερεθίσματα ξενάγηση, καθώς οι μαθητές (-τριες) βιωματικά προσέγγισαν τη γνώση, ανέπτυξαν ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους επιστήμονες, διατύπωσαν ερωτήματα, απάντησαν σε άλλα και διαπίστωσαν ότι τόσο οι Ανθρωπιστικές όσο κι οι Θετικές Επιστήμες συνεργάζονται για να φέρουν στο φως, να μελετήσουν και να ξαναδώσουν ζωή σε αρχαιολογικούς θησαυρούς.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *